Er zijn oneindig veel redenen om bezorgd te zijn om  je nog ongeboren kind. Veel redenen hiervan zijn van biologische aard waardoor een alertheid optreedt voor gevaar, de zogenaamde vlucht en vecht -reactie. Je bent constant alert en paraat om jezelf en je ongeboren kind te beschermen. Over het algemeen zijn de binnenkomen en geïnterpreteerde signalen van onrust en gevaar, onnodig.

  • Wat als de echo niet goed is ?
  • Wat als de baby onvoldoende beweeg of groeit ?
  • Ik weet helemaal niets over het groot brengen van een baby ?
  • Hoe verwissel ik een luier ?
  • Is de babykamer wel op tijd klaar ?
  • Kan ik de pijn wel aan tijdens de bevalling ?
  • Wat als de baby niet geboren wil worden ?
  • Zou de borstvoeding wel op gang komen ?

Eigenlijk heel normale vragen om te hebben als aanstaande moeder (en vader). Maar is de tijd, kracht en energie die besteed wordt aan het ongerust maken wel in verhouding met de daadwerkelijke risico’s ? Is het niet veel prettiger en verstandiger om je te focussen op de mooie dingen en het hoofd (en lichaam) in ontspannen staat te krijgen en houden ? Als je ontspannen bent kun je beter reageren en omgaan met beslissingen die genomen moeten worden als het nodig is. Als je gedachten rustig zijn kun je ook genieten van het wonder van het ‘zwanger zijn’.

Het is belangrijk om voorbereid te zijn op de behoeften van je kind. Middels het trainen van het zenuwstelsel met de NeurOptimal komt zowel de zwangere vrouw als het (ongeboren) kind in een meer ontspannen staat en daardoor verbetert de connectie met elkaar. Verontrust zijn en zich (overmatig) zorgen maken kosten veel onnodige energie, die veel beter ingezet kan worden voor de aandacht die moeder en baby voor elkaar hebben.

Moeder ontspannen, baby ontspannen
Het zenuwstelsel van de moeder functioneert als een stemvork voor het zenuwstelsel van de baby. Als het zenuwstelsel van de moeder wordt gereguleerd, resoneert dit door richting de baby. Door spanningen, onrust en angsten te verminderen bij de moeder, zullen deze signalen ook worden doorgegeven aan de baby waardoor deze zich dus ook rustig, ontspannen en veilig zal voelen. Moeder en baby functioneren en reageren namelijk op dezelfde frequentie.

Stress-reactie
De stress-reactie heeft wellicht de grootste invloed op de zwangerschap. Tijdens de eerste bezoeken aan de verloskundige wordt er o.a. verteld wat de zwangere vrouw wel en niet kan en mag eten én dat stress een grote invloed heeft op de groei van de foetus. Een gezond en gereguleerd zenuwstelsel zal de stress-reactie van moeder en baby positief beïnvloeden. Inmiddels tonen verschillende studies aan dat een hoge/verhoogde hoeveelheid aan stresshormonen die de placenta binnenkomen ervoor kunnen zorgen dat de ontwikkeling van de foetus negatief beïnvloed wordt. Denk hierbij aan een lager geboortegewicht vroeggeboorte en ook het effect op de neurologische ontwikkeling, temperament/karakter.

Neurofeedback
Neurofeedback helpt de hoeveelheid stresshormonen in toom te houden en te verminderen, spanningen te reguleren en mentale rust te creëren. Dit resulteert in een positieve(re) fysieke en mentale gezondheid voor zowel moeder als kind. Neurofeedback-trainingen helpen moeder en baby te ont-stressen en daarmee een verbetering van het immuunsysteem van beiden.

Start de neurofeedback-trainingen met NeurOptimal dan ook zo vroeg mogelijk in de zwangerschap en liefst zelfs al daarvoor !

 

Bron: Heather Coleman, LCSW, Psychotherapist and Certified NeurOptimal® Trainer